LOPEN OP VERMOGEN

Trainen op basis van je vermogen. Wat is het? En Waarom zo je dit willen toepassen? In het wielrennen zijn vermogensmeters algemeen gekend en worden ze al enige tijd gehanteerd.
Ook in de loopsport worden deze meters meer en meer gebruikt. Het is een hulpmiddel die je tal van voordelen oplevert. Het zorgt voor kwalitatievere trainingen, helpt je beter presteren en biedt een correcte analyse van je loopsessie.


WAT IS VERMOGEN?

Om jezelf voort te bewegen moet je een bepaald vermogen (met eenheid wattage) leveren. Onder vermogen verstaan we de hoeveelheid arbeid die je binnen een bepaalde tijd levert. Het vermogen berekenen bij wielrenners is eenvoudiger dan bij lopers. Op de fiets wordt dit gemeten door de hoeveelheid kracht en torsie op de pedalen. Dit wordt vermenigvuldigd met de trapfrequentie en daaruit kan je het vermogen afleiden.
Bij lopers is dit niet zo eenvoudig. De kracht die je als loper op de ondergrond zet kunnen we (nog) niet meten. Vermogensmeters berekenen het vermogen met behulp van enkele niet-directe parameters. Op deze manier krijg je een beeld van de hoeveelheid energie die je hebt moeten leveren om je lichaam op een bepaalde snelheid te verplaatsen. Dit is uiteraard afhankelijk van je lichaamsgewicht en de snelheid die je loopt.
De meest gebruikte vermogensmeter draag je als een footpod op je schoen. In het apparaatje zitten drie accelerometers, die de versnelling van je lichaam meten in drie richtingen. Dit apparaat staat in verbinding met je sporthorloge waar je dan je vermogen (gedrukt in wattage) kunt aflezen. Op deze manier krijg je een accuraat beeld hoeveel energie het jou kost om bij een bepaalde snelheid te lopen.

chuttersnap-Yo8U_qSYx_U-unsplash.jpg

WAAROM LOPEN OP VERMOGEN?

Veel lopers trainen op basis van snelheid, hartslag of gevoel. Parameters die een belangrijke waarde hebben tijdens het lopen en in opbouw naar je sportieve doelstellingen. Maar trainen op vermogen biedt meer voordeel omdat de waarde minder beïnvloed wordt door externe factoren.
Neem als voorbeeld de hartslag. Een waarde die veelvuldig gehanteerd wordt in trainingsschema’s. Op zich is hier niets verkeerd mee. Maar het is een parameter die sterk beïnvloedt wordt door externe factoren;

  • In het geval van koorts zal je hartslag hoger zijn dan anders. Waardoor trainen binnen de juiste zone niet correct gebeurd.

  • Koolhydraatrijk eten voor je loopsessie zorgt voor een daling van je hartslag. Opnieuw zorgt dit voor een niet nauwkeurig beeld van je trainingsintensiteit.

En dan vergeten we nog andere factoren; temperatuur, hoogte, overtraining, stress, slaap,…
De weergave van intensiteit van je training/wedstrijd gebeurt op een onnauwkeurige wijze. Een probleem die je vermogensmeter niet heeft. Aangezien deze externe factoren geen invloed hebben op de wattage tijdens het lopen.

Het vermogen dat je creëert tijdens het lopen is output. Met andere woorden het vertelt ons iets over wat we aan het doen zijn. Hartslag en gevoel zijn input. Deze parameters vertellen ons iets over de inspanning die we moeten leveren om output (vermogen) te creëren. En laat het nu de output zijn die het verschil maakt tussen winnen of verliezen.

Ik hoor je denken; wat met snelheid? Veel lopers trainen op basis van hun geleverde snelheid. Een parameter die ook behoort tot output. En deze kan zeker gehanteerd worden als je vlak loopt. Maar wat met trail running? Je snelheid aanhouden tijdens het stijgen of dalen is niet evident. Laat staan als de ondergrond volledig met modder is bedekt. Snelheid is output, maar vergeleken met snelheid wordt vermogen niet beïnvloedt door bepaald stijgingspercentage of ondergrond.

Kortom snelheid, hartslag en gevoel zijn en blijven belangrijke parameters tijdens het lopen. Maar trainen op basis van je vermogen is relevanter en kwalitatiever. Enkel op deze manier krijg je een accuraat beeld van de intensiteit tijdens het lopen. En gebeurt de voorbereiding richtingen sportieve doelstellingen efficiënter en nauwkeurig.


HOE METEN WE DIT?

Momenteel zijn er tal van producten op de markt die het vermogen meten tijdens het lopen. Denk maar aan de Polar Vantage V, hierbij wordt het vermogen gemeten aan de pols. Of de Running Power Estimator. Maar van alle producten voor handen is de Stryd footpod nog altijd de aan te raden vermogensmeter. Onderzoek toont momenteel aan dat Stryd goed scoort als we het hebben over betrouwbaarheid en validiteit. Iets wat andere vermogensmeters momenteel niet of minder over beschikken. Daarnaast biedt trainen op vermogen ons ook heel wat loopspecifieke biomechanische voordelen op. Eén hiervan is de weergave van de parameter LEG STIFFNESS. Wat dit inhoudt en hoe dit je loopprestaties optimaliseert lees je in één van onze volgende artikels.

LOPEN OP VERMOGEN

Trainen op basis van je vermogen. Wat is het? En Waarom zo je dit willen toepassen? In het wielrennen zijn vermogensmeters algemeen gekend en worden ze al enige tijd gehanteerd.
Ook in de loopsport worden deze meters meer en meer gebruikt. Het is een hulpmiddel die je tal van voordelen oplevert. Het zorgt voor kwalitatievere trainingen, helpt je beter presteren en biedt een correcte analyse van je loopsessie.


WAT IS VERMOGEN?

Om jezelf voort te bewegen moet je een bepaald vermogen (met eenheid wattage) leveren. Onder vermogen verstaan we de hoeveelheid arbeid die je binnen een bepaalde tijd levert. Het vermogen berekenen bij wielrenners is eenvoudiger dan bij lopers. Op de fiets wordt dit gemeten door de hoeveelheid kracht en torsie op de pedalen. Dit wordt vermenigvuldigd met de trapfrequentie en daaruit kan je het vermogen afleiden.
Bij lopers is dit niet zo eenvoudig. De kracht die je als loper op de ondergrond zet kunnen we (nog) niet meten. Vermogensmeters berekenen het vermogen met behulp van enkele niet-directe parameters. Op deze manier krijg je een beeld van de hoeveelheid energie die je hebt moeten leveren om je lichaam op een bepaalde snelheid te verplaatsen. Dit is uiteraard afhankelijk van je lichaamsgewicht en de snelheid die je loopt.
De meest gebruikte vermogensmeter draag je als een footpod op je schoen. In het apparaatje zitten drie accelerometers, die de versnelling van je lichaam meten in drie richtingen. Dit apparaat staat in verbinding met je sporthorloge waar je dan je vermogen (gedrukt in wattage) kunt aflezen. Op deze manier krijg je een accuraat beeld hoeveel energie het jou kost om bij een bepaalde snelheid te lopen.

chuttersnap-Yo8U_qSYx_U-unsplash.jpg

WAAROM LOPEN OP VERMOGEN?

Veel lopers trainen op basis van snelheid, hartslag of gevoel. Parameters die een belangrijke waarde hebben tijdens het lopen en in opbouw naar je sportieve doelstellingen. Maar trainen op vermogen biedt meer voordeel omdat de waarde minder beïnvloed wordt door externe factoren.
Neem als voorbeeld de hartslag. Een waarde die veelvuldig gehanteerd wordt in trainingsschema’s. Op zich is hier niets verkeerd mee. Maar het is een parameter die sterk beïnvloedt wordt door externe factoren;

  • In het geval van koorts zal je hartslag hoger zijn dan anders. Waardoor trainen binnen de juiste zone niet correct gebeurd.

  • Koolhydraatrijk eten voor je loopsessie zorgt voor een daling van je hartslag. Opnieuw zorgt dit voor een niet nauwkeurig beeld van je trainingsintensiteit.

En dan vergeten we nog andere factoren; temperatuur, hoogte, overtraining, stress, slaap,…
De weergave van intensiteit van je training/wedstrijd gebeurt op een onnauwkeurige wijze. Een probleem die je vermogensmeter niet heeft. Aangezien deze externe factoren geen invloed hebben op de wattage tijdens het lopen.

Het vermogen dat je creëert tijdens het lopen is output. Met andere woorden het vertelt ons iets over wat we aan het doen zijn. Hartslag en gevoel zijn input. Deze parameters vertellen ons iets over de inspanning die we moeten leveren om output (vermogen) te creëren. En laat het nu de output zijn die het verschil maakt tussen winnen of verliezen.

Ik hoor je denken; wat met snelheid? Veel lopers trainen op basis van hun geleverde snelheid. Een parameter die ook behoort tot output. En deze kan zeker gehanteerd worden als je vlak loopt. Maar wat met trail running? Je snelheid aanhouden tijdens het stijgen of dalen is niet evident. Laat staan als de ondergrond volledig met modder is bedekt. Snelheid is output, maar vergeleken met snelheid wordt vermogen niet beïnvloedt door bepaald stijgingspercentage of ondergrond.

Kortom snelheid, hartslag en gevoel zijn en blijven belangrijke parameters tijdens het lopen. Maar trainen op basis van je vermogen is relevanter en kwalitatiever. Enkel op deze manier krijg je een accuraat beeld van de intensiteit tijdens het lopen. En gebeurt de voorbereiding richtingen sportieve doelstellingen efficiënter en nauwkeurig.


HOE METEN WE DIT?

Momenteel zijn er tal van producten op de markt die het vermogen meten tijdens het lopen. Denk maar aan de Polar Vantage V, hierbij wordt het vermogen gemeten aan de pols. Of de Running Power Estimator. Maar van alle producten voor handen is de Stryd footpod nog altijd de aan te raden vermogensmeter. Onderzoek toont momenteel aan dat Stryd goed scoort als we het hebben over betrouwbaarheid en validiteit. Iets wat andere vermogensmeters momenteel niet of minder over beschikken. Daarnaast biedt trainen op vermogen ons ook heel wat loopspecifieke biomechanische voordelen op. Eén hiervan is de weergave van de parameter LEG STIFFNESS. Wat dit inhoudt en hoe dit je loopprestaties optimaliseert lees je in één van onze volgende artikels.