IT'S ALL ABOUT THE HIP

 

Heupstabiliteit tijdens het lopen is van cruciaal belang. Zeker op het moment van unipodale steun in het looppatroon.

Een loper die denkt aan heupstabiliteit, denkt automatisch aan gluteus medius oefeningen. Deze belangrijke spier creëert stabiliteit ter hoogte van de heup en bekken. De gluteus doet dit door een sterk abductie moment te creëren in de heup. Deze actie zorgt ervoor dat je knie geen binnenwaartse rotatie maakt. En voor een mooi alignement van de knie. Op deze manier kunnen we de heup en knie correct gaan belasten tijdens onze loopsessies.

De adductoren zijn de tegenpolen van de gluteus groep. Deze bevinden zich aan de binnenkant van het bovenbeen. En hebben als functie de knie naar binnen te bewegen.

Kort samengevat kunnen we dus stellen dat de gluteus medius en adductoren een tegengestelde functie hebben.

Veel beginnende lopers moeten hun loopactiviteiten staken omwille van overbelastingsletsels ter hoogte van de knie. Eén van de oorzaken kan een dysbalans zijn tussen de gluteus medius (slechte activatie) en adductoren (verkorting).

Deze problematiek is één van zovele disbalansen die kunnen optreden en klachten kunnen veroorzaken tijdens het lopen. Vandaar het belang van een preventieve loopanalyse en biomechanische screening. Dergelijke problemen zijn namelijk eenvoudig op te sporen en te behandelen.

IT'S ALL ABOUT THE HIP

 

Heupstabiliteit tijdens het lopen is van cruciaal belang. Zeker op het moment van unipodale steun in het looppatroon.

Een loper die denkt aan heupstabiliteit, denkt automatisch aan gluteus medius oefeningen. Deze belangrijke spier creëert stabiliteit ter hoogte van de heup en bekken. De gluteus doet dit door een sterk abductie moment te creëren in de heup. Deze actie zorgt ervoor dat je knie geen binnenwaartse rotatie maakt. En voor een mooi alignement van de knie. Op deze manier kunnen we de heup en knie correct gaan belasten tijdens onze loopsessies.

De adductoren zijn de tegenpolen van de gluteus groep. Deze bevinden zich aan de binnenkant van het bovenbeen. En hebben als functie de knie naar binnen te bewegen.

Kort samengevat kunnen we dus stellen dat de gluteus medius en adductoren een tegengestelde functie hebben.

Veel beginnende lopers moeten hun loopactiviteiten staken omwille van overbelastingsletsels ter hoogte van de knie. Eén van de oorzaken kan een dysbalans zijn tussen de gluteus medius (slechte activatie) en adductoren (verkorting).

Deze problematiek is één van zovele disbalansen die kunnen optreden en klachten kunnen veroorzaken tijdens het lopen. Vandaar het belang van een preventieve loopanalyse en biomechanische screening. Dergelijke problemen zijn namelijk eenvoudig op te sporen en te behandelen.